Satayspett med jordnötssås går hem i alla läger och har du inte testat att grilla vattenmelon så är det dags nu!

7 jul 2018

4 portioner

400 g fast tofu eller valfritt vegokött
1 klyfta vattenmelon, ca 500 g
rapsolja att pensla med

Sataymarinad
1 stjälk citrongräs
2 msk rapsolja
0,5 dl ljus sojasås
2 msk agavesirap
1 lime, saften
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk gurkmeja


Jordnötssås
2 dl krämigt jordnötssmör
2 lime, saften
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk agavesirap
2 msk sojasås
2 msk vatten
1 dl osaltade jordnötter, finhackade
1 färsk röd chili, finhackad

Skär tofun i tärningar. Lägg ner tofu eller vegokött i en plastpåse.

Sataymarinad
1. Hacka citrongräset fint och blanda med rapsolja, sojasås, agavesirap, limesaft, rivna vitlöksklyftor och gurkmeja i en skål. Häll ner i plastpåsen och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
2. Trä upp tofu eller vegokött på grillspett. Lägg på en grill och grilla tills de har fått fint med färg och grillränder.
3. Skär vattenmelonen i tjocka skivor och pensla med rapsolja. Lägg på grillen tills de får fina grillränder.

Jordnötssås
1. Släng ner jordnötssmör, limesaft, riven ingefära, riven vitlöksklyfta, agavesirap, sojasås och vatten i en matberedare. Mixa till en slät sås.
2. Vänd ner hackade jordnötter och chili i såsen.