Toast med fetaost och sommargrönsaker

En så enkel toast med bland annat tomat, vitlök, sumac, fetaost och persilja.

I samarbete med Sundqvist

Jag kan inte sluta tjata på folk om att använda sig av bra knivar i köket. Det blir roligare att laga mat när du har bra knivar, det är säkrare, går snabbare och du får ett bättre slutresultat. Det finns bara fördelar! Jag har tipsat om Globals knivar tidigare och gör det igen, inte minst till grönsaker som till den här mackan. Har du testat att skiva tomat med en slö kniv vet du att det mest blir mos och att försöka skiva lök med en slö kniv är direkt farligt.

Global

Jag har nästan uteslutande Global-knivar hemma och har haft det i så många år nu. De är så lätta att jobba med, sköna att hålla i och vassa som inga andra. Plus att de håller en livstid, allt du behöver är att underhålla de lite då och då (som med alla knivar). En enkel start är ett knivset där du får alla knivar du behöver.

Hur används sumac?

Du kan använda sumac i marinader och såser eller krydda upp grönsaker med. Det är supergott att blanda i sallader eller bara strö över din hummus.
Sumak säljs oftast malen till ett fint pulver.

Recept: Toast med fetaost och sommargrönsaker

1 skiva surdegsbröd
tomat, skivad
rödlök, tunt skivad
citronsaft
sumac
persilja, finhackad
fetaost, t ex växtbaserad som Peas of heaven

  1. Rosta en skiva surdegsbröd i en brödrost eller stek i en torr stekpanna (eller lyxa till med lite olivolja).
  2. Gnid in skivan med en vitlöksklyfta.
  3. Lägg på tomatskivor och lökskivor. Strö över lite sumac och pressa över citron.
  4. Toppa med finhackad persilja och använd sedan ett rivjärn för att riva över fetaosten. Ät och njut!