Recept: Erika Frost Foto: Lee Kearny
16 bitar (35 min + 6 timmar i frysen)
Den här tårtan blir ca 16 bitar, mest för att det är enklare att göra en större sats, men också för att den är så fasligt god. Den håller i frys i upp till tre månader.
Botten
3 dl mandel
8 medjooldadlar
en nypa salt
Cashewkräm
6 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 dl kokosolja
1 dl agavesirap
1 generös nypa vaniljpulver
½ -1 dl vatten
Kexlagret
4 dl mandel
4 msk starkt kaffe/espresso
½ dl lönnsirap
2-4 msk rom/Amaretto/Kahlúa/Cognac, kan uteslutas
en nypa salt
Botten
Börja med att klä din form, ca 20 x 20 cm, i plastfolie. På så vis fastnar inte kakan i formen.
Mixa mandel, dadlar och salt i matberedare eller blender till en smulig massa. Tryck ut den jämnt i botten av din form.
Cashewkräm
Skölj de blötlagda nötterna väl och mixa till en helt slät smet tillsammans med kokosolja, agave, vanilj och vatten. Tillsätt vatten efterhand och skrapa ned smeten från kanterna då och då för att undvika klumpar. Häll upp hälften av smeten i formen, jämna ut den och ställ i frysen i ca 30 min. Sätt andra halvan åt sidan.
Kexlagret
Mixa mandeln till ett fint mjöl. Rör ner kaffe, lönnsirap och likör. Smaka av med lite salt. Ta ut formen ur frysen och smula över kexlagret. Tryck försiktigt ut det jämnt över kakan. Avsluta med den resterande cashewkrämen. Ställ in i frysen i 6 timmar.
Ta ut kakan ca 30 minuter innan servering. Skär den i bitar och pudra med kakao. Servera med bär och en kopp espresso eller starkt kaffe.