Den här soppan är frisk, krämig och fullmatad med smaker. Och den är signerat margeniet Yotam Ottolenghi.

11 apr 2017

Chiliolja
1,75 dl solrosolja
1 bananschalottenlök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 tsk skalad och grovt hackad färsk ingefära
0,5 röd chili, grovt hackad
0,5 stjärnanis
2 tsk curry
1 tsk tomatpuré
rivet skal från 0,5 citron

Thailändsk linssoppa

120 g salladsärtor
3 msk solrosolja
1 gul lök, tunt skivad
1,5 msk röd currypasta
2 stjälkar citrongräs, lätt stötta med en brödkavel
4 färska (eller 12 torkade) kaffirlimeblad
250 g röda linser
2,5 dl kokosmjölk
1,5 msk limesaft
1,5 msk soja
15 g korianderblad, grovt hackade
salt

Chiliolja

Hetta upp 2 matskedar solrosolja i en liten kastrull.
Tillsätt schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, stjärnanis och curry och fräs på låg värme i 5 minuter tills schalottenlöken är mjuk. Rör om då och då.
Tillsätt tomatpurén och fräs försiktigt i 2 minuter till.
Rör ner resten av oljan tillsammans med citronskalet och låt sjuda långsamt i 30 minuter.
Låt svalna och passera sedan genom en silduk eller en finmaskig sil.

Thailändsk linssoppa 

Gör soppan genom att koka upp vatten i en liten kastrull och lägga i salladsärtorna. Koka i 90 sekunder, låt rinna av, skölj under kallt vatten och ställ åt sidan för att torka. När de har svalnat skär du dem i på snedden i långa 2 mm tjocka skivor. 
Hetta upp solrosoljan i en stor gryta och tillsätt löken. Fräs på låg värme under lock i 10–15 minuter tills löken är helt mjuk. Rör om ett par gånger.
Rör ner den röda currypastan och koka i 1 minut.
Tillsätt citrongrässtjälkar, limeblad, röda linser och 7 deciliter vatten. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda i 15 minuter eller tills linserna har blivit mjuka.
Ta bort soppan från plattan, plocka upp och släng citrongräset och limebladen. Kör soppan i en mixer tills den är helt slät. 
Tillsätt kokosmjölk, limesaft, soja och 0,5 tesked salt och rör om.
Ställ tillbaka soppan på spisen på medelhög värme och fördela den i skålar när den håller på att börja koka.
Toppa med salladsärtorna, strö över koriander och ringla 0,5 tesked chiliolja över varje portion.

 

Receptet kommer från Yotam Ottolenghis kokbok Plenty More.