När jag var yngre brukade jag cykla till ett tekaksbageri i Malmö bara för att köpa deras fantastiska tekakor. Detta är mitt försök att återskapa dem. Just brödkryddor kanske inte är så traditionellt, men jag älskar dem.

Annons
6 nov 2020

Recept: Mattias Kristiansson

12 st
50 g jäst
4 msk mjölkfritt margarin
4 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
10 dl vetemjöl special
2 msk strösocker
1 msk brödkryddor
½ tsk salt

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och värm på tills den är fingervarm.
3. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda tills jästen har löst upp sig.
4. Tillsätt vetemjöl, strösocker, brödkryddor och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter.
5. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Tryck ut till rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
6. Täck plåtarna med en bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter.
7. Grädda tekakorna på 250 grader i 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Relaterade artiklar