Tårtornas tårta: Charlotte russe med blåbär

Det här är den perfekta hyllningen till mor på mors dag. En tårta fylld av blåbärsmousse och så vacker att man blir tårögd.

Visst ser den spektakulär ut? Dessutom går den självklart att göra helt vegetarisk/vegansk. Det här receptet måste du bara ge en chans, din kära mor kommer att tacka dig för det.

12 bitar

Rulltårta
50 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
2 dl blåbärssylt

Blåbärsmousse
225 g frysta blåbär
2 påsar Vegegel
 (finns i bakhyllan från Dr. Oetker)
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy

Rulltårta
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner mjölken och avslutningsvis det smälta smöret. Sprid ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 8 minuter. Ta ut och vänd upp kakan på ett annat bakplåtspapper.
Bred ut blåbärssylten över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Låt svalna.

Blåbärsmousse
Tina blåbären. Vispa ner Vegegelen i vattnet och koka upp i en liten kastrull.
Rör ner blåbären och strösocker och låt sjuda i 1 minut så att sockret smälter. Häll över i en skål och låt svalna.
Vispa vispgrädden fast och fluffog. Rör ner en klick grädde i blåbärsgelén så att den blir lite lättare i konsistensen.
Vänd sedan ner blåbärsröran i den vispade grädden med hjälp av en slickepott.

Klä insidan av en skål med plastfolie.
Skiva rulltårtan i tunna skivor och klä insidan av formen med dem.
Häll på moussen och släta till. Sätt in allt i kylen i minst 3 timmar. Stjälp upp tårtan på ett serveringsfat och dekorera eventuellt med färska blåbär och blommor.