Visst ser den spektakulär ut? Dessutom går den självklart att göra helt vegetarisk/vegansk. Det här receptet måste du bara ge en chans, din kära mor kommer att tacka dig för det.
12 bitar
Rulltårta
50 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
2 dl blåbärssylt
Blåbärsmousse
225 g frysta blåbär
2 påsar Vegegel
(finns i bakhyllan från Dr. Oetker)
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
Rulltårta
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner mjölken och avslutningsvis det smälta smöret. Sprid ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 8 minuter. Ta ut och vänd upp kakan på ett annat bakplåtspapper.
Bred ut blåbärssylten över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Låt svalna.
Blåbärsmousse
Tina blåbären. Vispa ner Vegegelen i vattnet och koka upp i en liten kastrull.
Rör ner blåbären och strösocker och låt sjuda i 1 minut så att sockret smälter. Häll över i en skål och låt svalna.
Vispa vispgrädden fast och fluffog. Rör ner en klick grädde i blåbärsgelén så att den blir lite lättare i konsistensen.
Vänd sedan ner blåbärsröran i den vispade grädden med hjälp av en slickepott.
Klä insidan av en skål med plastfolie.
Skiva rulltårtan i tunna skivor och klä insidan av formen med dem.
Häll på moussen och släta till. Sätt in allt i kylen i minst 3 timmar. Stjälp upp tårtan på ett serveringsfat och dekorera eventuellt med färska blåbär och blommor.