Tadka dal – äkta indisk dal

En äkta indisk dal med härliga kryddor, en blandning av linser och serverat med chapati/roti.

Green India

Det här receptet kommer från Mattias och Amans kokbok Green India – indisk vegomat från grunden. En fantastisk bok för dig som älskar vegetarisk indisk mat. Köp den på Adlibris eller Bokus.

Om du inte får tag på de här linserna kan du använda röda linser.

4 portioner
1⁄2 dl chana dal eller röda linser
1 1⁄2 dl toor dal eller röda linser
1 dl moong dal eller röda linser
10 dl vatten
1⁄2 tsk gurkmeja

Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt, finhackad
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
1⁄2 tsk mald koriander
1⁄2 tsk chilipulver
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt

Chaunk
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade hela röda chilifrukter
1 nypa hing/asafoetida

Servering
roti/chapati

  1. Skölj chana dalen och blötlägg i 30-60 minuter.
  2. Skölj de andra linserna väl. Häll ner chana dal, toor dal, moong dal, gurkmeja och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills chana dalen är mjuk.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
  4. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
  5. Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar ordentligt. Det tar några minuter.
  6. Krydda med koriander, chili och garam masala.
  7. Blanda ner röran i linserna. Smaka av med salt.

Chaunk
1. Hetta upp oljan i en stekpanna.
2. Fräs spiskummin, chili och hing/asafoetida tills spiskumminen får fint med färg. Häll din chaunk över dalen och rör in.
3. Servera med kokt ris eller roti/chapati.