
Om du inte får tag på de här linserna kan du använda röda linser.
4 portioner
1⁄2 dl chana dal eller röda linser
1 1⁄2 dl toor dal eller röda linser
1 dl moong dal eller röda linser
10 dl vatten
1⁄2 tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt, finhackad
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
1⁄2 tsk mald koriander
1⁄2 tsk chilipulver
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt
Chaunk
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade hela röda chilifrukter
1 nypa hing/asafoetida
Servering
roti/chapati
- Skölj chana dalen och blötlägg i 30-60 minuter.
- Skölj de andra linserna väl. Häll ner chana dal, toor dal, moong dal, gurkmeja och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills chana dalen är mjuk.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
- Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar ordentligt. Det tar några minuter.
- Krydda med koriander, chili och garam masala.
- Blanda ner röran i linserna. Smaka av med salt.
Chaunk
1. Hetta upp oljan i en stekpanna.
2. Fräs spiskummin, chili och hing/asafoetida tills spiskumminen får fint med färg. Häll din chaunk över dalen och rör in.
3. Servera med kokt ris eller roti/chapati.