Annons
Cape Ad

Vegetarisk tacos med quinoafärs

Tacos kan göras på många sätt, här vegetariskt med quinoa och en färdig kryddmix. Servera med goda tillbehör.

Tacos är så populärt att det blivit en del av den svenska husmanskosten. Oftast tänker man på en form av texas/mexikansk hybrid, texmex. Det är supersmidigt med en färdig kryddmix (men vi har recept på egen också) men framförallt är det kul att leka runt med roliga vegetariska alternativ till färs. Sojafärs, ärtfärs, linsfärs eller som här quinoa. Lägg till trevliga tillbehör och middagen är klar på ett kick.

vegetarisk taco

Recept på tacokrydda

I det här receptet kan du självklart ta genvägen via en färdig tacomix, men du kan även enkelt blanda ihop en egen tacokrydda.

1 msk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
2 msk mald spiskummin
1 msk anchochilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad oregano

vegetarisk taco

Tillbehör till tacos

Det finns mycket gott att servera den här tacofärsen med. Tacoskal, salsa och färska grönsaker och örter, såsom sallad, rödlök, tomat, avokado, koriander och lime.

Lägg där till guacamole, kanske en naturell yoghurt, jalapenos, ännu fler salsor. Ah!

vegetarisk taco

Variation på tacos: quinoa!

Det går att variera tacos på många sätt. Quinoa är en otroligt näringsrik råvara som man med fördel kan äta mycket av. Den är packad med mineraler och fullvärdigt protein och är en bra ersättning för ris och gryner – men man kan faktiskt även göra färs på den! Riktigt gott och nyttigt.

Recept: Vegetarisk tacos med quinoafärs

10 st

Quinoafärs
4 dl quinoa
8 dl vatten
2 dl salsa
3 msk näringsjäst
1 pkt taco kryddmix
2 msk olja

Till servering
tacoskal, salsa och färska grönsaker och örter, såsom sallad, rödlök, tomat, avokado, koriander och lime.

1. Skölj quinoan och koka sedan upp den i vatten i en kastrull. Rör om och låt sjuda på låg värme under lock i ca 15 minuter tills allt vatten är absorberat och quinoan är mjuk. Sätt under tiden ugnen på 190 grader.
2. Häll quinoan i en stor bunke och blanda med salsa, näringsjäst, tacokrydda och olja. Sprid sedan ut blandningen på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i ca 40 minuter tills quinoan fått färg och do ar gott. Den ska vara lite krispig men inte för torr.
3. Servera i tacoskal med blandade grönsaker, avokado, salsa och en skvätt limejuice och njut.

Recept: Sofia von Porat Foto: Nathan Schacherer

I Världens enklaste vegomat (Tukan förlag) blandas frukostar, sallader, smårätter, varmrätter och desserter i en härlig blandning. Allt veganskt och frestande till max.