Här har jag använt mig av klassiska tacokryddor, men variera gärna receptet genom att använda andra kryddblandningar, till exempel garam masala eller cajunkrydda.

Plåtmat
Julia Tuvessons kokbok Plåtmat: Grönt i långpanna (Norstedts) är fylld av opretentiös vegetarisk mat som är så kravlös att man drar på smilbanden. Här är det glädje och smaker i fokus, med enkla genvägar till en snabb middag.
Bas
2-3 medelstora sötpotatisar
2 förpackningar kokta svarta bönor à 400 g, 6 dl kokta
70 g naturella cashewnötter, ca 2 dl, grovhackade
Kryddmarinad
1 msk mald spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk milt paprikapulver
2 msk sambal oelek
3 msk sesamfrön
3 msk rapsolja
1 lime, saften
salt
svartpeppar
Topping och tillbehör
guacamole
2 dl grovhackad koriander
3 salladslökar, grovhackade
srirachasås
lime, i klyftor
ev. sesamfrön
ev. picklad rödlök
små tortillabröd eller hårda tacoskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Bas + kryddmarinad
1. Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Lägg potatis, bönor och nötter på en klädd plåt.
2. Blanda marinaden, häll den över plåten och rör om så att den fördelas jämnt.
3. Rosta i mitten av ugnen tills sötpotatisen har blivit mjuk, 20-30 minuter. Hur lång tid det tar beror på hur stora bitar du har skurit sötpotatisen i. Rör gärna om på plåten efter halva tiden för en jämnare rostning.
Topping och tillbehör
1. Toppa plåten med guacamole, koriander, salladslök, srirachasås, lime och eventuellt sesamfrön och picklad lök.
2. Servera med varma tortillabröd eller hårda tacoskal.