Annons
Cape Ad

Tabbouleh – fräsch bulgursallad med örter

Här kommer en av mina favoritsallader – en fräsch, örtig, syrlig, och färgglad sallad från Mellanöstern. Perfekt till grillat, friterat, på en buffé, till en smarrig hummusbowl mm.

*I samarbete med Sundqvist*

Den här videon görs med Global-knivarna som i år firar 35 år och har sen starten varit en favorit hos både professionella kockar och hemmakockar. Jag har själv använt dem i runt 10 år och det grymma med bra knivar är att de faktiskt håller en livstid. De har en rad olika knivar, men jag tycker ett knivset med skalkniv, grönsakshacka och kockkniv är en bra start. Glöm inte en brödkniv och varför inte investera även i en knivslip så att du kan underhålla dina knivar och hålla de vassa!

Tabbouleh!
Det här är en bulgursallad från Libanon med stora mängder färska örter. Örter blir bäst om man hackar de med en vass kniv annars pressas de snarare sönder och du får en vattnig och platt sallad. Samma gäller om du kör dem i en matberedare. Gurka ingår inte i en autentisk tabbouleh men jag gillar den lilla krispigheten den ger.

Vad passar tabbouleh till?
Jag älskar den till grillat och friterat eftersom den är väldigt fräsch. Den passar även super att balansera upp hetare rätter. Självklart passar den till mycket mellanöstern mat som falafel, friterade grönsaksfritters, hummus, mustiga fyllda grönsaker mm.

Tabbouleh
0,5 dl bulgur
2 buntar persilja, finhackat
1 kruka mynta, finhackad
3 tomater, finhackad
0,5 gurka, finhackad
3 salladslökar eller 0,5 rödlök, finhackat

0,5 dl olivolja
1 citron, saften
en nypa mald kanel
salt
svartpeppar

1. Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna helt.
2. Hacka örterna fint. Gör det samma med tomater, gurka och lök. Jag gillar att hacka så smått jag bara kan.
3. Blanda örter, grönsaker, olivolja, citronsaft, en nypa kanel, salt och peppar i en skål. Klart!