Annons
Cape Ad

Sydfransk saffranssoppa med chilirouille, dill och krutonger

Den här grytan görs på en bas av mina favoritgrönsaker och smaksätts sedan med apelsin och saffran. Fantastiskt enkel och blir extra god om den får stå i kylen över natten. Då kan du bara värma upp den när gästerna kommer och toppa med linser, krutonger och färska örter precis innan servering.

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

Käka grönt

I Julia Tuvessons andra kokbok Käka grönt! (Norstedts) så revolutionerar hon den vegetariska vardagsmaten. Det är mängder med enkla tips på hur du gör livet lite roligare med ruskigt god mat. Det mesta är lakto-ovo, men mycket går att veganisera.

Recept: Sydfransk saffranssoppa med chilirouille, dill och krutonger

4 portioner

1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 morötter, i grova slantar
2 stjälkar blekselleri, finhackade
1 fänkål, grovhackad
3 gula och/eller röda paprikor, i grova bitar
2 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ev. 2 dl vitt vin
1 burk konserverade körsbärstomater à 400 g
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 dl kallt vatten
1 liten nypa chiliflakes
2 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
½ apelsin, saften
salt
svartpeppar


Chilirouille
2 dl majonnäs, t ex äggfri
1 kuvert saffran, 0,5 g
½ tsk chiliflakes
½ tsk paprikapulver

Topping
2 dl kokta belugalinser
1 litet knippe färsk dill, plockad
krutonger eller vitlöksbröd

1. Stek lök och vitlök glansigt i olja.
2. Tillsätt övriga grönsaker, tomatpuré och saffran. Stek i ytterligare någon minut. Tillsätt eventuellt vitt vin och låt koka in.
3. Häll i tomater, grädde, vatten, chiliflakes, timjan, lagerblad och buljong. Låt koka i cirka 30 minuter på medelvärme under lock.
4. Tillsätt apelsinsaften och smaka av med salt och svartpeppar.


Chilirouille
1. Blanda samman samtliga ingredienser. Låt stå kallt till servering.
2. Servera soppan med chilirouille, linser, färsk dill och krutonger.