Sveriges bästa macka 2018 är vegansk!

Vinnaren blev Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Även silvret gick till en vegansk macka. Hurra!

Zero-waste mackan Mack-Gyver är Sveriges bästa macka 2018. Den består av dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette. Bakom mackan står Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm och finalen av Mack-SM 2018 hölls på Sthlm Food & Wine nu i helgen.

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet . Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Tuffa villkor i tävlingen 
Under tävlingsdagen skapades inte bara ett exemplar av bidragen. På endast 45 minuter skulle 20 stycken likadana mackor tillagas och bedömas av en jury inom kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium så kalkylen bör göra mackan prisvärd.
Resultat Mack-SM 2018

Vinnare: Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm
Andraplats: Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö
Tredjeplats: SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på RoslagsBageriet i Norrtälje

Recept på vinnarmackan hittar du här.