Varannan svensk lider av klimatångest och över 70 procent vill bli bättre på att handla mer klimatsmart mat.

9 okt 2018

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA med över 1 000 respondenter i hela landet och visar bland annat att:

Hälften (49 %) av svenskarna är medvetna om att deras val av livsmedel påverkar deras klimatavtryck i ganska eller mycket stor utsträckning.

Unga kvinnor är mest villiga att förändra sina vanor. Nio av tio (89 %) mellan 18-29 uppger att de vill bli bättre på att handla livsmedel som minskar deras klimatavtryck.

När svenskarna ska laga klimatsmart mat väljer de helst:
Vegobiffar (23 %)
Linsgryta (18 %)
Vegolasagne (16 %).

Det finns en tydlig vilja hos svenskarna att förändra sitt beteende i butiken, men ibland kan det vara svårt att omvandla vilja till handling. Därför samarbetar ICA med beteendestrategen Ida Lemoine som ger sju konkreta tips på hur man ställer om sitt beteende i matbutiken. Läs mer om tipsen och undersökningen i bifogat pressmeddelande.

ICA har även lanserat tjänsten ”Mitt klimatmål”, läs mer här.

Lindra klimatångesten med de här tre recepten!

Pumpalasagne med salvia

Indisk gryta med belugalinser

Morotsbiffar med ris

Relaterade artiklar