Svenskar bakom hetaste väskorna i veganläder

Catherine och Niklas driver tillsammans väskföretaget Steele & Borough, med sanslöst snygga herrväskor i veganskt läder. Läs intervjun här.

steel_boroughCatherine och Niklas växte upp på samma gata. Catherine i ett rosa hus och Niklas i ett lite längre bort. De såg varandra växa upp på håll utan någon närmare kontakt. Niklas kom att bli produktdesigner. Catherine började redan som sextonåring importera och sälja byxor till sina klasskompisar, hon visste att modeindustrin skulle bli hennes arbetsplats. Det var först när Catherine upptäckte att hon behövde en designer för att genomföra sin vision om en väskkollektion i veganskt läder för män som hon tog kontakt med Niklas. Några nervösa samtal med barndomsbekantskapen senare startade samarbetet. Steele and Borough blev verklighet! Det kom att bli början på en resa med slutsålda väskor och långa kvällar framför ritbordet.

Catherine hade under sina tidigare uppdrag insett att utbudet av vegoväskor för män var mycket begränsat. Ville man varken ha en matkasse eller i en dyr designerväska att bära sina träningskläder i så var utbudet minimalt. För att fylla det hål som verkade finnas utvecklade Catherine ett helt nytt grepp på begrepp som lyx och äkthet. “Lyx är ofta kopplat till en prislapp. någonting materiellt eller gamla cementerade värderingar om vad som är äkta och inte. ‘Äkta’ läder till exempel. Vi fokuserar på att hitta äkthet i våra idéer produkter och uttryck istället. Därför refererar vi istället till lyx som ett sätt att tänka..idéerna är vår valuta.”vaskor_steele_borough
De beskriver sina produkter som “klassiska, med en twist av personlighet” och tänker sig varje väska som en individ med egen personlighet.“ Min favorit väska är Sir Von Trip ‘Chateau’, som kom ut i februari. En perfekt gym/weekend väska inför våren” Berättar Catherine. Niklas föredrar Mr Workaholic, en väska att ha till jobbet som man känner igen, men ändå inte. Väskornas hållbarhet och funktion är viktig och de tillverkas därför i matreal som veganskt läder och olika tyger som nylon eller canvas.

Väskorna gjorde sin debut på Åhléns City i Stockholm under 2015 där de snabbt sålde slut. De finns fortfarande kvar på Åhléns City men också på Mall of Scandinavia och Åhléns i Uppsala, Göteborg och Malmö. Du kan även köpa dem på deras hemsida steeleborough.com.

Text: Emmilie Haglund