Svenska utmanaren DUG nylanserar sin potatisdryck

Den svenska potatisdrycken och hållbara uppstickaren DUG gör nu en nylansering och uppdaterar både insida och utsida. Med nytt recept och ett helt nytt utseende sätts fokus på själva råvaran potatis och dess hållbarhetsfördelar.

Bakom uppfinningen står Eva Tornberg, professor vid Lunds
universitet. Drycken är patenterad och det enda potatisbaserade
alternativet på marknaden. Under året kommer DUG även lanseras på flera europeiska marknader.

— Potatis i kaffet, kan det verkligen vara något? Faktum är att potatisen är en genial råvara. Först och främst ger den en supergod och mångsidig dryck, som dessutom är det mest hållbara alternativet på marknaden med lågt klimatavtryck. Den är även fullproppad med näring. Nu vill vi se en potatisrevolution som börjar med att fler vågar sträcka sig efter potatis i dryckeshyllan, säger Helene Nielsen, vd på Veg of Lund.

Potatisen har flera hållbarhetsfördelar jämfört med alternativ som havre, sojabönor, mandel och mejeriprodukter. Den kräver inte mycket vatten – hela 96 procent mindre vattenåtgång jämfört med exempelvis mandel. Att odla potatis är dessutom dubbelt så effektivt som havre sett till markanvändning, och jämfört med komjölk har potatisdryck en 69 procent lägre klimatpåverkan.

Potatisdrycken finns i varianterna DUG Original, DUG Barista och DUG Unsweetened, och de nya förpackningarna finns i handeln från april. Alla produkter är växtbaserade och fria från gluten, laktos, soja och nötter. Kostar ca 21 kr/liter.

Fyra superkrafter hos potatisen

1. Potatis är en av världens mest hållbara grödor med ett mycket lågt klimatavtryck
2. Potatis är full av antioxidanter och innehåller nästan alla näringsämnen vi människor behöver
3. Potatis kan växa i rymden och behöver väldigt lite resurser för att frodas
4. Potatisen räddade Europa från svält under 1800-talet