11 mar 2020

Det här var faktiskt en av de rätter som fick mig att älska tofu och inse hur användbar den är. Den är god att servera med kokt jasminris eller för effekt, svart ris.

Skräckinjagande svart som en mardröm men inte det minsta farlig. Du kanske blir rädd av blotta antalet vitlöksklyftor och svartpepparkorn, men tro mig, du kommer att slicka tallriken. Perfekt för tofutvekare!

Det här receptet är inspirerat av Yotam Ottolenghis klassiker, men här helt vegansk (om du vill). Den innehåller Ketjap manis som är som en sötare, tjockare sojasås. Finns i den asiatiska hyllan.

4 portioner

400 g champinjoner
400 g fast tofu
1 dl majsmjöl
150 g smör, t ex mjölkfritt
2 gula lökar
2 röda chili
6 vitlöksklyftor
5 msk riven ingefära
5 msk ketjap manis
5 msk ljus soja
5 msk mörk soja
3 msk strösocker
1 msk svartpepparkorn

1. Skär champinjonerna i fjärdedelar.
2. Hetta upp ett lager rapsolja i en stekpanna. Stek champinjonerna tills de har släppt det mesta av sin vätska och blivit vackert gyllenbruna. Lägg över dem på en tallrik.
3. Tärna tofun och blanda med majsmjöl i en bunke. Se till så att tofun täcks helt av mjölet.
4. Hetta upp lite mer olja och stek sedan tofun tills den blir gyllenbrun och frasig. Tofu tål väldigt hög värme, så var inte rädd för att låta den svettas på riktigt. När den är klar häller du över den på tallriken med champinjonerna.
5. Torka pannan ren medhushållspapper och smält sedan smöret i den på medelhög värme.
6. Finhacka gul lök, röd chili och vitlök och fräs mjukt i det smälta smöret.
7. Riv ner färsk ingefära och tillsätt ketjap manis, ljus soja, mörk soja och strösocker. Avsluta med att mortla svartpepparkornen och rör ner i stekpannan. Låt allt puttra på i några minuter tills såsen har tjocknat något. Servera med ris.