Svampsås



Det här är en version av den asiatiska ostronsåsen som är grunden i många asiatiska rätter. Svampen tillför umami och sjögräset ger en djupare smak.

Vegansk street food (Kakao förlag) är Lamyai och Aidahs första kokbok och en riktig pärla för matälskare. Välbalanserade, inspirerande och framför allt intressanta smakkombinationer. Allt är lagat från grunden och allt är veganskt. Ett måste!
Recept: Lamyai Vozzi och Aidah Samphani Foto: David Back

Såsen är ett måste i köket, med den kan du slänga ihop många typiska och snabba rätter från det asiatiska köket. Håller cirka en månad i kylen.

5 dl vatten
10 torkade champinjoner eller annan svamp med mild smak
2 ark sjögräs, nori
1 dl tamari (ljus sojasås)
4 msk agavesirap
6 tsk majsstärkelse
1 korianderrot, kan uteslutas
1 vitlöksklyfta

1. Koka upp vattnet och blötlägg svampen i cirka en timme.
2. Mixa ihop alla ingredienser, inklusive svampen och blötläggningsvattnet, i en mixer eller matberedare tills det blir en slät sås.
3. Sjud såsen i en kastrull tills den har tjocknat en aning. Låt svalna och tappa upp på flaska. Förvara i kylen.