Den här lasagnen innehåller nästan en hel skogs samlade svampåtgång, men det är det som gör den så god. Svampen nedan är bara förslag, du kan självklart blanda dina egna favoriter, eller hålla dig till en sort.

11 Okt 2018

8-10 portioner

Det blir som sagt en gigantisk lasagne (en stor gratängform), men det går mer än bra att halvera receptet.

1 paket torkade lasagneplattor

Svampfyllning
500 g ostronskivling
500 g kantareller
500 g karljohan
1 kg champinjoner
3 purjolökar
6 vitlöksklyftor
2 tsk salt
svartpeppar
ett stort knippe persilja

Svampbechamel
150 g mjölkfritt smör
1,5 dl vetemjöl
7,5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
7,5 dl vatten
2 svampbuljongtärningar
svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Svampfyllning
Hacka all svamp hyfsat fint och stek i omgångar i olivolja. Den ska släppa sin vätska och få lite färg. Häll över allt i en skål efterhand.
Finhacka purjolökar och vitlöksklyftor och stek även dem tills de är mjuka och lätt transparenta.
Blanda ihop allt i en skål och salta och peppra generöst. Vänd ner den hackade persiljan.

Svampbechamel
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla på i en minut.
Vispa ner lite mjölk i taget så att det inte blir några klumpar. Fortsätt med vattnet på samma sätt och ploppa sedan ner buljongtärningarna.
Krydda med svartpeppar och låt såsen koka upp. Låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
Börja med att sprida ut ett lager svampfyllning och bechamel i botten av en gratängform.
Toppa med ett lager lasagneplattor.
Fortsätt att varva fyllning, bechamel och lasagne tills allt är använt. Översta lagret ska vara ett generöst lager med bechamel, bara så att du vet. Gratinera lasagnen i 40-50 minuter.