Svampgalette
4 portioner
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g tärnat smör, t ex mjölkfritt
3-4 msk kallt vatten
Fyllning
100 g rökt tofu, hackad
2 msk olivolja
250 g champinjoner, hackade
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl valnötter, finhackade
ev. 0,5 dl riven parmesan, t ex vegansk från Violife
1 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
Pajdeg
1. Häll ner mjöl, salt och tärnat smör i en matberedare. Mixa tills smöret har blivit till ärtstora bitar. Du kan även nypa ihop allt med fingrarna.
2. Häll ner vattnet och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 1 timme.
Fyllning
1. Fräs tofun i olivoljan tills den får riktigt bra med färg.
2. Vänd ner champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa tills svampen har släppt sin vätska och löken har mjuknat.
3. Rör ner grädden och låt koka in nästan helt. Vänd sedan ner valnötter, parmesan och timjan.
4. Smaka av med salt och peppar.
Gör galetten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut degen till en rundel, 22-24 cm i diameter.
3. Bred ut fyllningen, men spara några centimeter runt om.
4. Vik över kanten och tryck till. Det behöver inte bli perfekt på något sätt. Grädda i 35 minuter.