Vegetarisk Svampbolognese

I senaste numret av VEGO har vi recept på flera smarriga storkok. Perfekt för matlådor! Här är en bolognese laddad med svamp i mängder.

8 portioner  Glutenfritt – Använd glutenfri pasta

Som en klassisk bolognese fast gjord med svamp. Här har jag använt färska champinjoner, men blanda gärna friskt. Ska du äta upp allt inom de närmsta dagarna tycker jag att spaghetti passar bra också, men om det ska frysas in är det smidigare med mindre sorter som snäckor och penne.

60 g torkad karljohanssvamp
2 gula lökar, finhackade
3 stjälkar selleri, finhackade
2 morötter, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl rapsolja
500 g champinjoner, skurna i fjärdedelar
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater à 400 ml
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning
salt
svartpeppar

pasta för 8 personer, t ex snäckor, orecchiette eller penne

1. Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten i minst 15 minuter. Hacka sedan fint.
2. Fräs gul lök, selleri, morötter och vitlök i oljan tills allt har mjuknat och fått lätt med färg.
3. Rör ner den torkade, hackade svampen tillsammans med champinjonerna. Låt fräsa med tills svampen har släppt sin vätska och minskat i volym.
4. Blanda ner tomatpuré, timjan, oregano, krossade tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt puttra på under omrörning i 10 minuter.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan med pastan.