Recept: Sara Ask och Lisa Bjärbo Foto: Ulrika Pousette
Mega vego
Mega vego (Ordfront förlag) är lite av en best of av Sara Asks och Lisa Bjärbos tidigare böcker ”Mera vego” och ”Ännu mera vego”, plus ett gäng nya recept. Allt är superinspirerande för de som redan äter vegetariskt och veganskt eller som vill äta mer vego. Barnvänligt, varierat, inspirerande och med en hög tips och tricks.
4 portioner GF NF
Ris
3 dl jasminris
3 msk japansk risvinäger
½ dl strösocker
1 tsk havssalt
Tofu
300 g fast, naturell tofu
½ dl japansk sojasås
1 tsk malen ingefära, eller 1 msk färsk riven
1 dl sesamfrön
rapsolja att steka i
Tillbehör
grönsaker som sockerärtor, morötter, paprika, avokado, gurka och edamamebönor
japansk sojasås
inlagd ingefära
wasabipasta
eventuellt stark chilisås
Ris
1. Koka riset som vanligt, enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Koka upp risvinäger, socker och havssalt i en kastrull. Rör runt så att sockret och saltet löser sig.
3. När riset är klart, blanda det med risvinägerdressingen. Häll på lite dressing i taget och rör runt, och sluta när du tycker att riset är tillräckligt blött.
Tofu
1. Skiva tofun i centimetertjocka skivor och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom att lägga ett hushållspapper på och trycka försiktigt.
2. Marinera bitarna tillsammans med sojasås och ingefära, till exempel i en plastpåse.
3. Panera tofun genom att vända skivorna i sesamfrön.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun tills den är gyllene på båda sidor.
Tillbehör
1. Förbered de andra tillbehören: strimla sockerärtorna och skär morot, paprika, avokado och gurka i bitar eller stavar. Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Servera alltihop i olika skålar och låt familjemedlemmarna komponera ihop sin egen middag.