Sudanesisk aubergineröra med jordnötssås

Den här krämig röran med aubergine och jordnötssmör kan serveras tillsammans med tunnbröd som förrätt eller bufférätt. Den funkar till och med som en lättare middag.

Den här krämig röran med aubergine och jordnötssmör kan serveras tillsammans med tunnbröd som förrätt eller bufférätt. Den funkar till och med som en lättare middag.

Jag har för övrigt lagat flera rätter ur Kadhijas kök och det är en av de absolut bästa kokböckerna de senaste åren. Den är brutalt vacker, både maten i sig och fotot. Det är en så varierad blandning av rätter som många gånger är helt nya för en. Det är verkligen fantastiskt att Khadija fick chansen att dela med sig av Östafrikansk mat i en kokbok som denna och det är så himla roligt att få ta del av det.

Khadijas kök

I Khadijas kök (Bonnier fakta) delar Khadija Mohamud med sig av fantastisk mat från Östafrika. Här blandas sambusas och grönsaksgrytor med injera och läckra bröd. Det är en smått fantastisk bok som är både enormt vacker men också får dig att laga exakt allt. Mycket veganskt och vegetariskt, annars går det enkelt att vegofiera.

Följ Khadija

Förutom att köpa Khadijas kokbok så måste ni självklart följa henne på instagram @khadijaskitchen och kolla in hemsidan www.khadijaskitchen.se.

Recept: Salata aswad be zabadi – Sudanesisk aubergineröra med jordnötssås

4 portioner

2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
½ dl olja att steka i

Sås
1 stor gul lök eller 2 små, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor tomat, hackad
4 msk rapsolja att steka i
2 msk tomatpuré
½ tsk malen gurkmeja
½ tsk sju kryddor (kryddblandning från Mellanöstern)
½ tsk rökt paprikapulver
1 ½–2 dl jordnötssmör
½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar

  1. Skär auberginen i skivor, strö över salt och låt stå i 20 minuter.
  2. Torka av auberginskivorna med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek aubergineskivorna, några i taget, så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.
  4. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt tomatpuré och fortsätt att fräsa en stund. Rör ner gurkmeja, sju kryddor och paprikapulver. Häll i de hackade tomaterna och fräs allt under omrörning.
  5. Lägg i jordnötssmör och fortsätt att röra. Häll i vattnet, smula ner buljongtärningen och låt allt puttra under lock i 20 minuter.
  6. Hacka auberginskivorna grovt och rör ner i kastrullen. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera gärna med pitabröd eller chapati.