Vi älskar verkligen en god hamburgare, och en stor, köttsmakande burgare stod högt upp på vår prioriteringslista. Den här får sin kraftfulla smak av sötpotatis, svarta bönor och kryddor och är fullproppad med protein.

16 apr 2020

Kokboken Bosh! (Tukan förlag) har kapitel som snabblagat, paradrätter, smårätter och desserter. Njutningen är i fokus och rätterna är garanterade succéer i blandad svårighetsgrad. Ett måste för vegoälskaren, både ny som erfaren.

6 portioner

400 g sötpotatis
1 gul lök, finhackad
olivolja
250 g kokt råris
20 g ströbröd
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk malen spiskummin
½ tsk vitlökspulver
½ tsk rökt paprikapulver
2 msk vetemjöl
1 burk svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta

Till servering
2 msk ketchup
2 msk vegansk majonnäs
1 bifftomat, skivad
12 skivor ättiksgurka
1 gemsalladshuvud
1 stor rödlök, tunt skivad
6 hamburgerbröd

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala sötpotatisen och skär i 2 cm stora tärningar. Lägg ut dem på plåten och baka i ugnen i 30 minuter. Ta ut plåten och ställ den åt sidan.
4. Skala och finhacka löken. Häll lite olja i stekpannan. Stek löken i 10-15 minuter tills den är ordentligt mjuk. Häll över löken i en stor bunke och torka ur pannan.
5. Häll sötpotatisen i matberedaren. Tillsätt ris, ströbröd, salt, peppar, spiskummin, vitlökspulver, rökt paprikapulver och mjöl.
6. Låt bönorna rinna av, tillsätt dem i matberedaren och kör sedan till en tjock smet. Skrapa ner smeten i bunken med löken och blanda väl med en sked.
7. Häll lite olja i stekpannan på medelhög värme. Dela blandningen i 6 delar och forma biffar med händerna. Stek biffarna i 3 minuter på varje sida tills de får en gyllenbrun färg.
8. Bygg upp burgarna i bröden, toppa med ketchup, majonnäs, tomatskivor, ättiksgurka, salladsblad och rödlök.

Relaterade artiklar