Kokboken Bosh! (Tukan förlag) har kapitel som snabblagat, paradrätter, smårätter och desserter. Njutningen är i fokus och rätterna är garanterade succéer i blandad svårighetsgrad. Ett måste för vegoälskaren, både ny som erfaren.
6 portioner
400 g sötpotatis
1 gul lök, finhackad
olivolja
250 g kokt råris
20 g ströbröd
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk malen spiskummin
½ tsk vitlökspulver
½ tsk rökt paprikapulver
2 msk vetemjöl
1 burk svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
Till servering
2 msk ketchup
2 msk vegansk majonnäs
1 bifftomat, skivad
12 skivor ättiksgurka
1 gemsalladshuvud
1 stor rödlök, tunt skivad
6 hamburgerbröd
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala sötpotatisen och skär i 2 cm stora tärningar. Lägg ut dem på plåten och baka i ugnen i 30 minuter. Ta ut plåten och ställ den åt sidan.
4. Skala och finhacka löken. Häll lite olja i stekpannan. Stek löken i 10-15 minuter tills den är ordentligt mjuk. Häll över löken i en stor bunke och torka ur pannan.
5. Häll sötpotatisen i matberedaren. Tillsätt ris, ströbröd, salt, peppar, spiskummin, vitlökspulver, rökt paprikapulver och mjöl.
6. Låt bönorna rinna av, tillsätt dem i matberedaren och kör sedan till en tjock smet. Skrapa ner smeten i bunken med löken och blanda väl med en sked.
7. Häll lite olja i stekpannan på medelhög värme. Dela blandningen i 6 delar och forma biffar med händerna. Stek biffarna i 3 minuter på varje sida tills de får en gyllenbrun färg.
8. Bygg upp burgarna i bröden, toppa med ketchup, majonnäs, tomatskivor, ättiksgurka, salladsblad och rödlök.