Dessa panerade blomkålsbuketter penslas med en glaze och blir fantastiskt goda och sötsalta i smaken. De är perfekta som buffémat men kan också ätas som snacks med en salsa eller dippsås till.

30 Nov 2018

5-7 portioner på en buffé

Sticky blomkål
2 vitlöksklyftor, rivna
2 ½ dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
ca 
4 dl panko
1 blomkålshuvud

Glaze
1 dl agavesirap
4 msk tamari
2 msk oskalade sesamfrön
2 tsk malen ingefära
svartpeppar

Blanda vitlök, mjöl, mjölk och kryddor.
Häll upp pankon i en skål. 
Bryt blomkålen i buketter och ta bort blad och stam. Vänd ner buketterna i smeten. Låt överflödig smet rinna av och vänd sedan varje bukett i pankon. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.



Glaze

Blanda ihop samtliga ingredienser till glazen i en skål. Pensla eller häll den över blomkålen och rosta i ytterligare 5-10 minuter i ugnen. Man kan gärna vända på blomkålen efter ett par minuter så att glazen fördelas jämnare och buketterna kan suga upp såsen som hamnar på bakplåtspappret.
Garnera eventuellt med färsk koriander och tunt skivad chili när du serverar kålen.

 

Den goda gröna julen (Norstedts) är Karoline Jönssons tredje kokbok och en mysig samling helt veganska julrecept. Här finns allt till julbordet, vintermiddagen, gosiga frukostar och glatt julbak.