Stenkakor är jästa pannkakor som blir härligt fluffiga och fylliga. Namnet kommer av att man förr bakade dem på heta stenhällar.

21 Jan 2016
4 portioner

 

Stenkakor är jästa pannkakor som blir härligt fluffiga och fylliga. Namnet kommer av att man förr bakade dem på heta stenhällar. Förr kallades förresten ”fettisdagen” för ”stenkaketisdagen” i Skåne.
Stenkakor är jättegoda till frukost, mellanmål eller som dessert.

 

Psst… Skånes landskapsäpple är det söta Aromaäpplet och det gör sig perfekt till stenkakor.

 

Stenkakor
5 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa strösocker
25 g jäst
2 röda äpplen, t ex aroma
rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt

 

Rårörda lingon (gör dagen innan) 

4 dl frysta lingon
0,5 dl strösocker

 

Stenkakor

Värm mjölken i en kastrull tills den blir fingervarm. 
Blanda under tiden ihop vetemjöl, salt och socker i en skål. Vispa ner nästan all mjölk i mjölblandningen. 
Rör ut jästen i den resterande mjölken och vänd sedan ner i smeten. Vispa ihop tills du har en slät smet utan klumpar. 
Stek gyllenbruna plättar av smeten i lite rapsolja eller smör. 
Skär äpplena i klyftor och stek även dem gyllenbruna.

 

Rårörda lingon
Blanda lingon och strösocker. Låt stå till sig i kylskåpet i minst några timmar innan servering.

 

Servera stenkakorna tillsammans med stekta äppelskivor och rårörda lingon.

 

skansk mat

 

Recept av Lina Kristiansson i aktuella numret av VEGO. Där finns även tre andra skånska favoriter med. Köp tidningen i butik eller här på hemsidan.