Stekta padrones med tomataioli

Padrones är ett riktigt enkelt snacks som knappt behöver något mer än flingsalt för att pimpas upp. Men jag gillar att servera de sötbeska chilifrukterna med en syrlig tomataioli. För allt blir roligare med dipp, eller hur? Men pass på! Ungefär en av tio frukter kan vara riktigt starka…

Recept & foto: Agnes Gällhagen

Tips!
Använd gärna höghastighetsmixer om du har en sådan. Matberedare/ blender funkar också, men konsi tensen blir inte fullt lika len.

Stekta padrones
200 g pimientos de padrón
olivolja
flingsalt

Tomataioli
100 g naturella cashewnötter
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
5 soltorkade tomater
2 msk citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
0,5 vitlöksklyfta, pressad eller riven
ca 1 dl vatten
salt
svartpeppar

Stekta padrones
Tvätta frukterna och torka av. Stek hela på medellåg värme i lite olivolja i ca 5 minuter, eller tills de fått fin stekyta runt om och blivit mjuka. Platta gärna till dem lite under stektiden för att pressa ut vätska och luft.
För över till ett schyst serveringsfat och strössla över flingsalt. Servera med tomataioli.

Tomataioli
Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar, gärna över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet från nötterna och mixa samman i en blender med resten av ingredienserna till tomataiolin. Börja med lite mindre vatten och tillsätt sedan mer tills du har en lagom tjock, dippvänlig konsistens. Smaka av med salt och peppar.