Stekta dumplings med gurksallad

En fräsch gurksallad är ett enkelt och gott tillbehör till dumplings. Bara ringla över lite extra sojasås, mer behöver man inte. Tänk på att göra gurksalladen först eftersom den blir godast om den får stå till sig lite.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!

Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.

Stekta dumplings med gurksallad

4 portioner

2 förpackningar vegetariska dumplings, ca 600 g olja att steka i

Gurksallad
1 gurka, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1⁄2 tsk strösocker
1⁄2 tsk salt
1 msk sesamolja
1 msk ljus sojasås
1 msk chiliolja eller chiliflakes, kan uteslutas
2 tsk svart kinesisk vinäger (Chinkiang) eller balsamvinäger
2 tsk sesamfrön

Servering
kokt ris ljus sojasås

1. Häll ner lite olja och någon matsked vatten i en stekpanna. Fördela ut dina dumplings och lägg på ett lock. Låt tillagas några minuter tills vattnet har absorberats av dina dumplings.
2. Ta bort locket och låt dem fortsätta steka tills de får fint med färg.
3. Blanda ihop samtliga ingredienser till gurksalladen. Låt stå i 10 minuter.
4. Servera dina dumplings tillsammans med gurksallad och ris.