Den här favoriten från VEGO 2014 blir till en riktig lyxig och lättlagad förrätt. Kanske till påsk?

25 Mar 2018

Fänkålssås
1 fänkålsstånd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 syrligt äpple
1 citron, saften
0,75 dl vitt vin
2 tsk vetemjöl
2 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde
1 msk finhackad färsk dragon
1 nypa strösocker
ev. lite gurkmeja för färg
salt
vitpeppar

Fänkålssås
1. Halvera fänkålen och skär bort den hårda roten. Hacka sedan fänkålen fint.
2. Finhacka även gul lök, vitlök och äpple.
3. Börja fräsa fänkålen i lite olivolja tills den får ordentligt med färg och blir lätt karamelliserad.
4. Rör ner lök, vitlök och äpple och låt fräsa med tills löken mjuknar.
5. Häll på citronsaft och vitt vin. Låt puttra med i någon minut.
6. Rör ner vetemjölet, detta för att reda såsen.
7. Häll ner grädde, dragon, socker och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på i två minuter till.

Stekt sparris
2 knippe sparris
olivolja
salt
svartpeppar

Stekt sparris
1. Hetta upp lite olja i en stekpanna.
2. Skär av den nedersta träiga delen på sparrisen. Stek den gyllene i stekpannan. Sparrisen ska mjukna men ändå behålla lite av sitt tuggmotstånd.
3. Lägg upp sparrisen på assietter och toppa med fänkålssåsen. Dekorera eventuellt med lite fänkålsdill eller vanlig dill.

Relaterade artiklar