När jag växte upp älskade jag stekt sill/strömming. Den var panerad och stekt frasig, sedan lagt i en ättikslag. Den var alltid med på julbordet så självklart har jag gjort en vegetarisk variant med aubergine istället för sill.
Recept: Stekt inlagd vegetarisk auberginesill
1 aubergine
3 dl grovt rågmjöl
1 rödlök
1 morot
2 lagerblad
Ättikslag
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Skala auberginen och halvera den. Skiva auberginen på längden och förväll i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ha koll så att den inte kokar för länge, då blir den för mosig. Ta upp och skölj i kallt vatten. Pressa försiktigt ut så mycket vätska som möjligt. Vänd auberginen i rågmjöl och stek gyllenbrun på båda sidor. Lägg ner i en skål eller fat med höga kanter. Skiva rödlök och morot nt. Lägg ner i skålen tillsammans med lagerbladen.
Ättikslag
Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Häll över auberginesillen och låt svalna helt.