Recept: Tea Malmegård
Som alternativ till annan växtbaserad mjölk har Sproud dubbelt så mycket protein och häften så mycket socker som exempelvis havre. Baljväxter som ärtor hjälper oss också med bra tarmbakterier, att stabilisera blodsockret och att hålla ett lågt kolesterolvärde.
—————–
(6 port)
Pannkakssmet i kannmixer
4 dl Sproud
4 dl rismjöl100g bladspenat
1,5 dl aquafaba
1 krm salt
Mixa ihop i en blender i cirka 2 minuter. Låt stå i kylen i cirka 2 timmar. Stek i varm panna med vegetabilisk olja.
Ramslöksmajonnäs
1/2 dl aquafaba (kikärtsspad)
2 tsk dijonsenap
2 tsk citronjuice
1 krm salt
10st ramslöksblad (utan stjälk)
2 dl vegetabilisk olja
Mätupp aquafaba, senap, citronjuice, ramslök och salt i en mixerkanna. Mixa på lägsta effekt oh mata i olja i omgångar tills majonnäsen är helt homogen. Fyll på spritspåse.
Stekt shiitake
300g shitake (svensk)
1-2 tsk japansk sojaolja att steka i
salt
peppar
Strimla shitaken i tunna skivor. Stek i olja tills de fått ordentligt med färg. Smaka upp med soja, salt och peppar.
Picklad gurka
1 dl ättikssprit, 12 %
2 dl rörsocker
3 dl vatten
2 st gurkor eller 15 st snacksgurkor
1-2 tsk salt
Hyvla sköljda gurkor tunt på mandolinen. Om du använder snacksgurka, hyvla på längden. Lägg skivorna i en bunke och salta. Låt dra i 30 minuter. Koka upp ättiksprit, socker och 1/3 av vattnet. Dra åt sidan, häll på resten av vattnet och låt svalna. Häll av vätskan från gurkorna och häll över picklingslagen. Låt stå i lufttät burk över natten i kylskåpet.
Rostade kikärter
230g avrunna kikärtor
2 msk vegetabilisk olja
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser i en ugnsform och skaka tills oljan fördelat sig bland kikärtorna. Rosta kikärtorna i mitten på ugnen i 35-40 minuter.
Till garnering
Vattenkrasse
Smörgåskrasse
Lägg en spenatpannkaka i bottenpå en tallrik, strö över stekt svamp och klicka ut ramslöksmajonnäs. Lägg ut lite avhängd picklad gurka, strö överlite kikärtor och toppa med örter.