Spanska vegobollar med saffransaioli

Enkla bollar med mycket smak. Servera tillsammans med saffransaioli och rostade rotfrukter, couscous eller vad du nu gillar. Några skivor vitlöksbröd låter också fantastiskt till.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Spanska bollar med saffransaioli

4 portioner

Spanska bollar
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g formbar vegofärs
2 tsk paprikapulver, gärna spansk Pimentón de la Vera
1 tsk mald spiskummin
2 msk rostade pinjenötter
salt
svartpeppar

Saffransaioli
1 dl majonnäs, t ex äggfri1
dl yoghurt, t ex havre- eller sojabaserad
1 vitlöksklyfta, pressad
½ paket saffran
1 msk olivolja
salt
svartpeppar

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till bollarna.
2. Rulla till bollar och stek gyllene i lite olivolja.
3. Rör ihop ingredienserna till saffransaiolin. Servera till bollarna.