Här har Sofia von Porat gjort en vegansk sås på rostad sötpotatis och grillad paprika. Ett jättegott alternativ till den gamla vanliga pastan med tomatsås.

2 mar 2020

4 portioner GF Använd glutenfri pasta

1 sötpotatis
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 + 2 msk olivolja
salt
svartpeppar
fullkornsspaghetti för 4 portioner
1 grillad paprika, på burk
5 soltorkade tomater
0,5 tsk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl mjölk, t ex havremjölk eller osötad soja-, ris- eller mandelmjölk
1,5 dl vatten
0,5 dl bjäst aka. näringsjäst (finns på nätet eller hälsokosten), kan uteslutas
1 krm salt
0,5 krm peppar
ev. en liten nypa cayennepeppar

Garnering
persilja
pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna sötpotatisen. Skala och halvera schalottenlökarna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med vitlöksklyftorna (med skalet kvar). Ringla 2 msk olivolja och strö salt och peppar över. Ugnsrosta i 15 minuter.
Ta ut vitlöksklyftorna och fortsätt rosta i ytterligare 5 minuter tills sötpotatisen är mjuk.
Koka pastan al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Skala den rostade vitlöken och mixa tillsammans med sötpotatis, schalottenlök, grillad paprika, soltorkade tomater, 2 msk olivolja, balsamvinäger, tomatpuré, mjölk, vatten, bjäst, salt, peppar och cayennepeppar till en slät kräm.
Rör ner såsen i pastan och späd eventuellt med lite vatten.
Strö över persilja och pinjenötter.

Helt veganskt/vegetariskt och absolut underbart.

 

vegoforalla

Vego för alla – lättlagad grön mat för ett sundare liv

Recepten kommer från Sofia von Porats helt veganska/vegetariska bok Vego för alla – lättlagad grön mat för ett sundare liv (Tukan förlag).

Sofia är även matskribent i tidningen VEGO. Boken är full av veganska godsaker för vardags och fest. En suverän väg in för dig som vill testa vegomat.