Löksoppa är en ständig favorit. Här möts den mjuka sötman från löken med lätt syrlighet från gröna vinteräpplen. Behöver vi säga mer?

24 Nov 2017

4 portioner

8 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 små gröna vinteräpplen
2 dl vitt vin, kan uteslutas
1 liter grönsaksbuljong
½ msk äppelcidervinäger
1 msk finhackad färsk timjan
1 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
6 skivor rustikt surdegsbröd
olja att steka i

Skala och skiva lökarna tunt. Skiva även äpplena och vitlöken tunt.
Värm lök och vitlök i en kastrull med lite olivolja på låg till medelvärme. Löken ska inte få färg alls utan bara mjukna. Tillsätt salt och peppar samt timjan och värm ytterligare några minuter. Tillsätt äpple, vin, buljong och äppelcidervinäger och låt koka i ca 20 minuter. Mixa soppan stötvis så att den tjocknar men samtidigt har hela bitar kvar.
Tärna brödet och stek i rikligt med olivolja och servera till soppan.