Annons
Cape Ad

Sötpotatisstrips med mojo verde

Frasiga sötpotatispommes för du enkelt i ugnen. Extra goda blir de om du serverar dem med en lagom het mojo verde.

4 portioner

1 kg sötpotatis från USA
8 kvistar timjan
4 skivor citronskal
2 msk olivolja

Mojo verde
1 grön chili
0,5 limefrukt
8 stjälkar grön koriander
6 stjälkar slät persilja
1 liten vitlöksklyfta
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
strösocker

Sätt ugnen på 220 grader.
Skala sötpotatisarna och skär dem i 0,5 cm tjocka jämna stavar. Lossa timjanbladen från kvistarna. Blanda stavarna i en stor skål tillsammans med timjan, citronskal, olja och salt. Fördela alltihop jämnt på en bakpapperklädd plåt och sätt in den mitt i ugnen i ca. 15-18 minuter tills potatisstavarna blir ljusbruna. Servera genast med aioli och mojo verde.

Mojo verde
Putsa chilin och skär den i fina ringar, skala limefrukten med kniv och ta bort det vita skinnet helt och hållet. Skär limen i grova bitar. Lossa koriander- och persiljebladen från stjälkarna och hacka dem grovt. Skala och hacka vitlöken.
Blanda chili, lime, koriander, persilja, vitlök och olja i en matberedare eller mixer och blanda tills du får en fin puré. Krydda med salt, peppar och en nypa socker.

 


Globalt sett är sötpotatisen ett av de viktigaste baslivsmedlen vid sidan av majs, ris och vete. Den amerikanska knölen med den sötaktiga smaken kan numera köpas året runt. North Carolina är USA:s största producent av sötpotatis med en avkastning på 830 100 ton.
 Endast en femtedel av skörden går direkt till marknaden – sötpotatisen utvecklar nämligen sin sötaktiga smak först efter en längre tids lagring under vilken stärkelsen omvandlas till socker. Resten av skörden lagras därför vid en temperatur på 12–15°C och hög luftfuktighet. På så vis kan sötpotatisen lagras i upp till tolv månader utan att förlora varken i smak eller konsistens och detta gör också att den kan köpas året runt.