Annons
Cape Ad

Soor iyo koosto – Somalisk majsgröt med spenat- & grönkålsgryta & pumpa

En härlig majsgröt som du kokar med grönsaksbuljong och massor av goda kryddor. Till gröten serveras en spenat- och grönkålsgryta som toppas med ugnsrostad pumpa.

Recept: Khadija Mohamud  Foto: Eva Hildén

Följ Khadija
Glöm inte att följa Khadija på Instagram khadijaskitchen.se och kolla in hennes hemsida khadijaskitchen.se. Du måste även köpa hennes första bok Khadijas kök.

Spenat- och grönkålsgryta
1 lök
3 vitlöksklyftor
3 tomater

1 grön chilifrukt
rapsolja att steka i
1 msk tomatpuré
200 g grönkål
2 morötter
1 ½ msk xawaash, recept här
1 tsk malen gurkmeja
1 buljongtärning
2 dl kokande vatten
1 grön paprika
1 gul paprika
100 g babyspenat
salt och peppar
2 msk hackad färsk koriander

Ugnsrostad pumpa
400 g butternutpumpa
2–3 msk olivolja
salt och peppar

Majsgröt
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
olja att steka i
1 tsk malen koriander
½ tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
6 dl hett vatten
3 dl majsmjöl
2 msk smör, t ex mjölkfritt
salt och peppar

Ugnsrostad pumpa
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala pumpan och ta bort kärnorna. Skär fruktköttet i 3×3 cm stora tärningar.
3. Lägg tärningarna på en ugnsplåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter.


Spenat- och grönkålsgryta
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka tomaterna och chilin.
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och chili i någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs i ytterligare 1 minut.
3. Lägg i hackade tomater och blanda väl. Låt tomatröran puttra i cirka 10 minuter, eller tills all vätska är borta. Hacka under tiden grönkålen och tärna morötterna.
4. Rör ner xawaash och gurkmeja i tomatröran, följt av grönkål, morötter, buljongtärning och vatten. Låt grytan puttra under lock i 15 minuter.
5. Skär paprikorna i mindre bitar och lägg i dem tillsammans med spenaten. Smaka av med salt och peppar och rör ner koriander.

Majsgröt
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar och mixa dem till en slät puré.
2. Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök och vitlök en stund. Lägg i koriander, paprikapulver och de mixade tomaterna och fräs lite till under omrörning. Smula ner buljongtärningen och häll i vattnet.
3. Rör ner majsmjölet lite i taget. Blanda väl till en klumpfri gröt. Rör ner smör, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter.
4. Lägg upp majsgröten på ett stort fat, fördela grytan över gröten och toppa med den rostade pumpan och eventuellt extra färsk koriander. Servera genast.