Somalisk gryta med kikärter och banan (vegetarisk)


Jag vill lära mig mer om maten runt om i Afrika och söker och provlagar så fort jag kan. Det här receptet är inspirerat av Hawa Hassans somaliska Digaag Qumbe.

Den är fyllig, krämig och smakrik utan att vara stark. Man äter tydligen bananer till mycket i Somalia, så här blandade jag ner den direkt i grytan. Så himla gott! Tänk på att låta grönsakerna sjuda enligt anvisningarna så att du inte får den där ”råa” smaken. Du kommer märka så stor skillnad med bara lite tålamod.

Recept: Somalisk gryta med kikärter och banan 

6 portioner

4 tomater, i bitar (eller 1 burk krossade tomater à 400 ml)
1 röd paprika, i bitar
2 jalapeños, hackade
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven ingefära
1 msk curry
1 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 g potatis, tärnad
200 g morötter, skivade
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
salt

Till servering
kokt basmatiris
2 bananer, skivade
färsk koriander

1. Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en blender till en slät sås. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.
2. Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3. Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut.
4. Rör ner den hopmixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna.
5. Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt. Avsluta med att vända ner bananen.
6. Servera grytan tillsammans med kokt basmatiris och färsk koriander.