Den är fyllig, krämig och smakrik utan att vara stark. Man äter tydligen bananer till mycket i Somalia, så här blandade jag ner den direkt i grytan. Så himla gott! Tänk på att låta grönsakerna sjuda enligt anvisningarna så att du inte får den där ”råa” smaken. Du kommer märka så stor skillnad med bara lite tålamod.
Recept: Somalisk gryta med kikärter och banan
6 portioner
4 tomater, i bitar (eller 1 burk krossade tomater à 400 ml)
1 röd paprika, i bitar
2 jalapeños, hackade
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven ingefära
1 msk curry
1 msk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 g potatis, tärnad
200 g morötter, skivade
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
salt
Till servering
kokt basmatiris
2 bananer, skivade
färsk koriander
1. Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en blender till en slät sås. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.
2. Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3. Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut.
4. Rör ner den hopmixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna.
5. Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt. Avsluta med att vända ner bananen.
6. Servera grytan tillsammans med kokt basmatiris och färsk koriander.