Annons
Cape Ad

Somalisk falafel – Bajiye

Det här är en rätt som du aldrig tröttnar på och som passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten.

Recept: Khadija Mohamud  Foto: Eva Hildén

Det här är en rätt som du aldrig tröttnar på och som passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Bönorna ska blötläggas i förväg, och ligga över natten. Bajiye är populär street food som du hittar överallt i Somalia.

Somalisk falafel – Bajiye

4 portioner

3 dl torkade black eye-bönor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 gröna chilifrukter (kan uteslutas)
1 msk xawaash, somalisk kryddblandning (recept här)
1,5 dl hackad färsk koriander
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
2 msk vatten

1 liter rapsolja att fritera i

1. Skölj bönorna ordentligt, två till tre gånger, blötlägg dem sedan enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem stå över natten. Sila av bönorna. För att få bort skalen kan du köra dem kort, två varv, i en matberedare. Skölj dem igen, tills de flesta skal är borta. Låt rinna av helt.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna och eventuellt chili i bitar. Lägg alltsammans i en matberedare och tillsätt bönorna. Mixa ihop till en jämn röra. Häll över i en sil och låt röran rinna av under 30 minuter.
3. Lägg bönröran i en skål och smaka av med salt och peppar.
4. Hetta upp oljan i en stor kastrull, ta en matsked i taget av röran och forma bollar.
5. Lägg ner bollarna i omgångar och fritera dem i 3–4 minuter på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
6. Servera gärna med salladsblad, hackade grönsaker och stark grön chilisås.