Sötpotatisstrips med solrosparmesan, chili och persilja

Lyxig sidorätt för fredagshänget som mestadels sköter sig själv. Den milda potatisen får sig en kick av chilin och solrosparmesanen kan du gott toppa morgondagens avokadomacka med om du mot all förmodan skulle få något över.

Recept och foto: Agnes Gällhagen

4 portioner

Sötpotatisstrips
2 sötpotatisar
iskallt vatten
2 msk olivolja
salt

Solrosparmesan
1 dl solroskärnor
1 msk rapsolja
1 ½ msk näringsjästflingor
1 krm fint havssalt

Till servering
en liten näve färsk bladpersilja, finhackad
1 liten röd chili, finhackad

Sötpotatisstrips
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba potatisarna noga och skär i ca 1,5-2 cm tjocka sticks. Lägg genast i en skål med iskallt vatten och låt dra i 15 minuter för att dra ut stärkelsen.
3. Torka sötpotatisstripsen med hushållspapper eller handduk och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivolja och strössla över salt. Rosta i ugnen i 15 minuter. Ta ut och vänd på stripsen. Rosta i ytterligare ca 15 min, eller tills de är mjuka samt fått en fin gyllene yta.

Solrosparmesan
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medellåg värme. Låt svalna och lägg i en matberedare tillsammans med näringsjäst, olja och salt. Mixa hastigt till ett grovkornigt strössel. Ställ åt sidan.

För över sötpotatisstripsen till ett fint fat och strössla över rikligt med solrosparmesan samt hackad persilja och finhackad chili. Servera genast med ett gäng gafflar intill så att gästerna kan hugga in direkt från fatet. Sharing is caring!