Upp­ ifrån ser det ut som ett verk på Moderna museet. I munnen är det som ett fullsatt operahus där publiken ger stående ovationer och ropen skallar: Snickers! Snickers!

22 mar 2019

4 portioner

Hasselnötsglass
1 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
5 dl hasselnötsmjölk, finns att köpa i butik
2 dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
2 msk rapsolja

Chokladspegel
0,75 dl strösocker
0,5 dl kakao
4 dl vatten
75 g choklad, finhackad
en nypa salt

Kolasås
0,5 dl strösocker
0,5 dl glukos
o,5 dl vatten
2,5 dl grädde, t.ex. havre-
 eller sojagrädde (eller kokosmjölk)
en nypa salt

Till servering
1 dl jordnötter, hackade flingsalt

Hasselnötsglass

1. Blanda strösocker och majsstärkelse i en
kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget för att undvika klumpar. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills blandningen tjocknar något. Häll över i en skål och vispa ner grädde och olja. Låt svalna helt i kylskåpet. Kör sedan blandningen i en glassmaskin.

Chokladspegel
1. Blanda strösocker och kakao i en kastrull.
Vispa ner lite vatten i taget så att du får en
slät blandning utan klumpar. Koka upp.
2. Rör ner chokladen och en nypa salt. Låt
soppan sjuda i 10 minuter. Sila ner i en skål och låt svalna helt i kylen.

Kolasås

1. Blanda strösocker, glukos och vatten i en kastrull. Koka upp och låt puttra på tills det karamelliseras och får en mörkbrun färg.
2. Koka under tiden upp grädden i en ny kastrull. Vispa ner i karamellen. Det kommer att fräsa en del, men det ska det göra. Låt allt sjuda i 4 minuter. Sila ner kolasåsen i en skål och blanda i saltet. Låt svalna helt i kylen.

Servering

1. Fördela chokladspegeln i djupa tallrikar.
Lägg hasselnötsglass i mitten, ringla över kolasås och avsluta med hackade jordnötter och flingsalt.

Receptet är från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegomenyer”. Veganska trerätters menyer för alla tillfällen. Finns bland annat på Bokus.

Relaterade artiklar