Snabb vegetarisk chili med svarta bönor och jalapeños


Perfekt mat att göra när du är stressad och vill ha något mustigt mättande på stört!

Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!

Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.

Det här receptet är signerat Julia Tuvesson och är en del av hennes Veckomeny i höstnumret av VEGO (nr 5). Kolla in tidningen för mer enkel och fantastisk vegomat. :-)

4 portioner

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 jalapeño eller grön chili, urkärnad och finhackad
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 ml
4 dl vatten
2 tsk rökt paprika
1 msk oregano
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk råsocker
1 tsk soja
1-2 tsk dijonsenap eller grovkornig senap
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
½ lime, saften
salt
svartpeppar

Till servering


koriander
syrad rödlök
1 dl körsbärstomater, halverade
1 dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche

Stek löken i olivolja tills att den börjar bli mjuk och glansig. Tillsätt jalapeñon och tomatpuré. Låt steka ytterligare 1-2 minuter och ha därefter i tomatkross, vatten, kryddor, socker, soja, senap och buljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme utan lock och tillsätt därefter sköljda svarta bönorna. 
Smaka av med limesaft, salt och svartpeppar.

Servera med färsk koriander, syrad rödlök, körsbärstomater och en klick crème fraîche.

Foto: Julia Tuvesson