Smördegspizza med kantareller

De här frasiga pizzorna är goda ljumma med picklad rödlök. Smidigt med både fryst eller kyld smördeg.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindquist

Tidningen VEGO

Vårt sensommarnummer 2023 är fyllt av bland annat de bästa recepten till Kronskivan (vegetarisk kräftskiva). Här är ett recept vi bjuder på.

Recept: Smördegspizza med kantareller

4 portioner

½ liter kantareller
1 rulle kyld smördeg à 250 g
1 ½ dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
1 vitlöksklyfta, pressad
1 schalottenlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
salt

Picklad rödlök
2 rödlökar
1 dl rödvinsvinäger
2 msk strösocker
en nypa salt
2 tsk senapsfrön

Servering
picklad rödlök
finhackad persilja

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska och minskat i volym.
3. Rulla ut smördegen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Rör ihop crème fraîche, vitlök, schalottenlök, persilja och salt i en skål. Bred ut över smördegen.
5. Toppa med de stekta kantarellerna. Grädda i 15-20 minuter eller tills pizzan har fått fint med färg.
6. Toppa med picklad rödlök och finhackad persilja.

Picklad rödlök
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i minst 10 minuter.