Vi måste alla göra vårt bästa för att rädda världen. Käka vegetariskt och veganskt är superduktigt, men vi kan alla även jobba på att minska vårt matsvinn. Här är ett superbra tips på vad du kan göra med dina grönsaksrester.

10 feb 2016

Vi kallar det för ”restsoppa” och ja, det är precis vad det låter som: En soppa på rester. Under veckan blir det lätt saker över. En lök där, en halv burk bönor, en stjälk selleri, en bukett broccoli. Kanske ledsna grönsaker som har glömts bort i kylen? Vi brukar tom. spara de hårda stammarna på broccoli och blomkål, den hårda roten på löken mm.

Fräs gärna lite lök först. Det blir sällan gammalt och det kan du lätt bunkra upp på eftersom det ger en bra grund.
Hacka upp grönsakerna du har och låt fräsa med i några minuter.
Fyll på med vatten så att det täcker och 1-2 grönsaksbuljongtärning, beroende på hur mycket vätska. Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka.
Vi brukar även tillsätta en burk kikärter, linser eller bönor för extra protein. Även lite havregrädde eller kokosgrädde kan vara gott.
Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Häll tillbaka i grytan och krydda eventuellt upp den med kryddor efter smak.

Relaterade artiklar