Skansens julpepparkakor

Skansens pepparkakor har tydlig smak av både nejlika och pomeransskal. Riktigt gammaldags pepparkakor som blir väldigt vackra dekorerade med kristyr.

De enda kryddorna här är nejlika och pomeransskal och de ger en förvånansvärt aromatisk pepparkakssmak. Aquafaba är spadet som finns i en förpackning kikärter och ersätter ägg på ett strålande sätt.

julboken

Julboken

Ingen kan bakning som Karolina Tegelaar och i den nya uppdateringen av Julboken utan ägg och mjölk finns det ännu fler härligt juliga recept att ta del av. Finns att köpa på kakboken.se

Recept: Skansens julpepparkakor

1 1⁄2 dl ljus eller mörk sirap
3 dl farinsocker
200 g smör, t ex mjölkfritt
1⁄2 dl aquafaba, kikärtsspad
2 tsk mald nejlika
1 tsk malda pomeransskal
1 1⁄2 tsk bikarbonat
1 msk vatten
8-9 dl vetemjöl

  1. Koka upp sirap och häll ner i en bunke tillsammans med sockret och smöret. Rör tills allt är jämnt blandat och blandningen har svalnat helt.
  2. Rör ner aquafaba och kryddorna. Tillsätt bikarbonat blandat med en matsked vatten och rör sedan ner lite vetemjöl i taget. Arbeta in vetemjöl tills degen blir någorlunda fast. Plasta in och låt vila i kylskåpet över natten.
  3. När degen ska kavlas behöver den arbetas mjuk med händerna. Kavla sedan ut degen tunt och tag ut kakor med mått.
  4. Lägg kakorna på en plåt, helst kall, med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 6-8 minuter. Låt pepparkakorna svalna helt på plåten innan de läggs i burk eller dekoreras.

Enkel äggfri kristyr

Den här kristyren rörs snabbt ihop och blir till ungefär en full liten spritspåse. Även här används kikärtsspad för att ersätta äggvitan.

2 msk aquafaba, kikärtsspad 1 krm citronsaft
3-4 dl florsocker