De enda kryddorna här är nejlika och pomeransskal och de ger en förvånansvärt aromatisk pepparkakssmak. Aquafaba är spadet som finns i en förpackning kikärter och ersätter ägg på ett strålande sätt.

Julboken
Ingen kan bakning som Karolina Tegelaar och i den nya uppdateringen av Julboken utan ägg och mjölk finns det ännu fler härligt juliga recept att ta del av. Finns att köpa på kakboken.se
Recept: Skansens julpepparkakor
1 1⁄2 dl ljus eller mörk sirap
3 dl farinsocker
200 g smör, t ex mjölkfritt
1⁄2 dl aquafaba, kikärtsspad
2 tsk mald nejlika
1 tsk malda pomeransskal
1 1⁄2 tsk bikarbonat
1 msk vatten
8-9 dl vetemjöl
- Koka upp sirap och häll ner i en bunke tillsammans med sockret och smöret. Rör tills allt är jämnt blandat och blandningen har svalnat helt.
- Rör ner aquafaba och kryddorna. Tillsätt bikarbonat blandat med en matsked vatten och rör sedan ner lite vetemjöl i taget. Arbeta in vetemjöl tills degen blir någorlunda fast. Plasta in och låt vila i kylskåpet över natten.
- När degen ska kavlas behöver den arbetas mjuk med händerna. Kavla sedan ut degen tunt och tag ut kakor med mått.
- Lägg kakorna på en plåt, helst kall, med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 6-8 minuter. Låt pepparkakorna svalna helt på plåten innan de läggs i burk eller dekoreras.
Enkel äggfri kristyr
Den här kristyren rörs snabbt ihop och blir till ungefär en full liten spritspåse. Även här används kikärtsspad för att ersätta äggvitan.
2 msk aquafaba, kikärtsspad 1 krm citronsaft
3-4 dl florsocker