Siciliansk pasta med fänkål och apelsin

En enkel pasta med få ingredienser och mycket smak.

Recept: Francesca Maugeri Holmström och Louise Malmros Manfrinato Foto: David Back

Vegetariana Siciliana

I boken Vegetariana Siciliana (Bokförlaget Arena) delar italienska Francesca Maugeri Holmström med sig av en absolut dröm av vegetariska rätter med en siciliansk twist. Det är enkelt, fräscht och en mästerklass i hur du använder grönsaker och frukter på bästa sätt.

Siciliansk pasta med fänkål och apelsin

4 portioner

500 g casarecce (alternativt penne)
4 fänkål (med fänkålsdillen)
40 g hackad mandel
2 små rödlökar
1 liten apelsin
olivolja
salt och peppar efter smak

1. Rensa och skölj fänkålen och skär den i mycket tunna skivor. Lägg bladen, d.v.s. fänkålsdillen, åt sidan efter att ha strimlat dem.
2. Rosta mandlarna i en torr stekpanna, rör om tills de får lite färg.
3. I en annan stekpanna, fräs den fint skivade löken i 3 matskedar olivolja på låg värme och tillsätt fänkålsskivorna. Låt dra några minuter. Smaka av med salt och peppar och fortsätt sjuda minst 10 minuter.
4. Ta fram en kastrull och koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt pastan rinna av och lägg över den i stekpannan tillsammans med lök- och fänkålsblandningen. Tillsätt saft och rivet skal av apelsinen, mandel och fänkålsdill. Vänd runt några minuter och servera varmt.