Siciliansk linssoppa med grönsaker och pasta

En enkel och billig soppa med bland annat gröna linser, soltorkad tomat och blomkål.

Recept: Francesca Maugeri Holmström och Louise Malmros Manfrinato Foto: David Back

Vegetariana Siciliana

I boken Vegetariana Siciliana (Bokförlaget Arena) delar italienska Francesca Maugeri Holmström med sig av en absolut dröm av vegetariska rätter med en siciliansk twist. Det är enkelt, fräscht och en mästerklass i hur du använder grönsaker och frukter på bästa sätt.

Siciliansk linssoppa med grönsaker och pasta

4 portioner

300 g gröna linser
2 stjälkar selleri
1 morot
1 liten gul lök
1 medelstor mogen tomat
3–4 buketter blomkål eller broccoli
1 soltorkad tomat
hackad minipasta eller spaghetti bruten i småbitar
olivolja
ev. chilipeppar
salt och peppar efter smak

1. Skölj linserna väl.
2. Skiva sellerin i smala bitar, finhacka morot
och lök och bryn allt försiktigt i två matskedar olivolja i en kastrull.
3. Skala tomaten och dela den i bitar, skär blomkålen i bitar. Lägg dem i kastrullen och rör om några minuter. Tillsätt linserna och bitar av soltorkad tomat. Salta, peppra och fyll på med vatten så att det täcker alla grönsaker.
4. Koka på svag värme under lock cirka en timme. Tillsätt pastabitarna när soppan nästan är färdig. Servera soppan med extra olivolja och lite hack- ad chilipeppar om du vill.