Vegetarisk Shepherd’s pie

Comfort food från den engelska landsbygden, här i en värmande vegovariant. Perfekt att göra till många och serveras bäst som den är med en grönsallad till.

Det här receptet är skapat av bästa Karoline Jönsson och finns i vår specialtidning VEGO & Vin (ute i butik nu).

4 portioner

3 gula lökar, finhackade
5 champinjoner, finhackade
2 morötter, finhackade
1 msk finhackad färsk rosmarin
2 msk finhackad salvia
½ dl tomatpuré
ca 8-10 dl vatten, späd färsen till en bra konsistens
1½ dl röda linser
1 dl belugalinser
3 msk tamari
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk vetemjöl
1 tsk vitpeppar
salt
olivolja att steka i

Potatistäcke

15-20 större potatisar
75 g smör, t ex mjölkfritt
1 ½ dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
salt
svartpeppar

Stek gul lök, champinjoner och morötter i rikligt med olivolja tills löken börjar få färg. Salta och peppra. Tillsätt rosmarin och salvia mot slutet. 
Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare några minuter under omrörning. 
Tillsätt vatten, röda linser, belugalinser, tamari och buljongpulver när purén börjar bränna fast i bottnen. Låt koka under lock tills linserna är nästan är helt mjuka, 12-15 minuter.
Strö på vetemjölet och vispa ner det i färsen, späd eventuellt med mer vatten till lagom konsistens.

Potatistäcke

Skala potatisarna, skär dem i bitar. Koka mjuka under lock i ca 20 minuter.
Häll vattnet av de kokta potatisarna och mosa dem med en potatisstöt, blanda i margarin och mjölk och mosa samman till ett klumpfritt mos. Smaka av med salt och peppar.
Klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform och häll färsen i mitten. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills moset fått fin färg.