Shawarmarostad kålrot i pitabröd med hummus och grön tahinisås

Kålrot kanske inte är den mest vanligt förekommande ingrediensen på inköpslistan. Nej, jag skulle till och med våga säga att kålroten är en minst sagt bortglömd råvara. Och det är faktiskt väldigt synd eftersom den:

1: är billig, 2: har lång hållbarhet och 3: går att få tag på svenskodlad året om. Dessutom är den otroligt lätt att smaksätta, blir supergod bakad och går att variera i oändlighet. Den här rätten är god att äta direkt från plåten eller i ett pitabröd!

4 portioner

Bas
3-4 små kålrötter, ca 800 g, skalade och delade i klyftor

Shawarmamarinad
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 msk torkad oregano
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen gurkmeja
½ tsk malen kanel
1 liten nypa chiliflakes
salt
svartpeppar

Grön tahinisås
200 g bladpersilja
1-1 ½ dl kallt vatten
1 msk tahini
½ citron, saften
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Hummus
1 förpackning kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2-3 tsk tahini
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk citronsaft
2-3 msk kallt vatten
2 msk rapsolja
salt
svartpeppar

Topping och tillbehör
½ gurka, i bitar
1 liten rödlök, skivad
100 g cocktailtomater, halverade
1 knippe koriander
4 pitabröd
salladsblad

Bas + shawarmamarinad
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg kålrotsklyftorna på en klädd plåt.
3. Blanda ingredienserna till shawarmamarinaden och blanda med kålroten. Rör om ordentligt.
4. Sprid ut kålrotsklyftorna så att de inte rör vid varandra. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter. Rör gärna om på plåten efter halva tiden.

Grön tahinisås
1. Mixa persiljan, både blad och stjälk, till en slät massa tillsammans med vattnet.
2. Tillsätt tahini, citronsaft och vitlök och fortsätt mixa tills du har en helt slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Hummus
1. Mixa kikärterna med tahini, vitlök och citronsaft.
2. Späd med vatten och olja tills du har en slät och len massa. Smaka av med salt och peppar.

Topping och tillbehör
1. Toppa kålrotsklyftorna med gurka, lök, tomater och koriander.
2. Servera med pitabröd, salladsblad, tahinisås och hummus.

Recept och foto: Julia Tuvesson

Julia Tuvessons kokbok Plåtmat: Grönt i långpanna (Norstedts) är fylld av opretentiös vegetarisk mat som är så kravlös att man drar på smilbanden. Här är det glädje och smaker i fokus, med enkla genvägar till en snabb middag.