Annons
Cape Ad

Shawarma på svamp

Den här kryddiga shawarman görs på ostronskivling och blir härligt krispig, kryddig och saftig på samma gång.

Recept: Mari Bergman Betalt samarbete med Mathem

Shawarma är en populär rätt i stora delar av Mellanöstern. Den görs vanligtvis på kött men du måste bara testa den här varianten på svamp! Det inte bara ser löjligt gott ut, det är till och med godare än det smakar. Ytan blir härligt krispig, insidan saftig och härlig och kryddningen är precis allt man kan önska sig.

Jag gillar att servera den i ett libabröd tillsammans med grillade grönsaker, en enkel tahinisås och en enkel sallad.

Mathem – nu billigare och med lådor!

Mathem blir billigare! De har uppgraderat sin online-butik och satsat på smartare leveranser i lådor som gör dem till en riktig prispressare.

Shawarma på svamp

4 portioner

500 g ostronskivling
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk salt
3 krm mald svartpeppar
1 msk mald spiskummin
0,5 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad koriander
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
0,5 krm mald kanel
0,5 dl olivolja
1 citron, saften
1 msk agavesirap

  1. Blanda ihop vitlök, kryddorna, olivolja, citronsaft och agavesirap i en skål.
  2. Vänd ner ostronskivlingen och låt marinera i ca 1 timme.
  3. På grillen: Ta fram ett tjockt stålspett och ugnsfolie. Trä svampen tätt på spettet.
  4. Börja med att grilla svampen runt om på alla sidor så att den får en fin grillyta. Lägg sedan spettet i två stycken ugnsfolieark och förslut. Låt foliepaketet ligga på indirekt värme i ca 30 minuter. Vänd foliepaketet efter halva tiden.
  5. I ugn: Värm ugnen till 180 grader.
  6. Skär en stor potatis på mitten och placera den med snittytan ner i en ugnsfast form. Ta fram ett tjockt träspett/stålspett och sätt ner i potatisen så att spettet står stadigt. Trä svampen tätt på spettet.
  7. Sätt in formen med spettet längst ner i ugnen och grilla i ca 50 min. Ös gärna kryddoljan som bildas i formen över svampen efter halva tiden.
  8. Ställ spettet på en skärbräda och skär den grillade svampen i skivor uppifrån och ner.