Shantis berömda vegetariska daalsoppa

Den här daalsoppan är både enkel och billig att tillaga. ”I Bangladesh äter alla daalsoppa och själv har jag lagat den på mina restauranger i över 17 års tid”.

6 portioner

2,5 dl torkade röda linser
2 liter vatten
1 stor gul lök, finskivad
2,5 vitlöksklyftor, finskivade
3 gröna piripiri, hela
1 tsk mald gurkmeja
2 tsk grillkrydda
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Frästa grönsaker
0,5 gul lök, finskivad
1 ½ vitlöksklyfta, finskivad
5 körsbärstomater, halverade
1 grön chili, halverad
1 msk rapsolja
1 msk senapsolja
1 tsk salt

Garnering
0,5 kruka koriander
1-3 gröna piripiri, hela

1. Lägg linserna i en sil och skölj under rinnande vatten i cirka 2 minuter. För över linserna till en stor kastrull, tillsätt vatten och låt koka upp.
2. Rör ner lök, vitlök, grön chili, gurkmeja, grillkrydda, olja och salt. Låt koka på medelhög värme i 25 minuter, utan lock. Rör om i soppan kraftigt med en visp efter cirka 10 minuter.

Frästa grönsaker
1. Stek lök och vitlök i rapsolja och senapsolja i en stekpanna i 3 minuter på medelhög temperatur, tills allt har fått färg.
2. Rör ner tomaterna i stekpannan. Tillsätt några matskedar soppa i stekpannan och blanda sedan ner de frästa grönsakerna i soppan.
3. Garnera dalen med korianderblad och piripiri.

Recept: Nahid Hassan Foto: Roland Persson

I Vego curry: indiska & bengaliska rätter från grunden (Natur & Kultur) får du lära dig laga äkta vegetarisk curry från grunden, precis som man gör i Indien och Bangladesh. Det kräver en hel del ingredienser, men recepten är så förödande smarriga och inspirerande att vi gärna fyller på skafferiet. Lakto-ovo-vegetariskt med mycket veganskt.